Return to site

Despre sistemul nervos si CUM ne armonizam prin TRE®

March 26, 2019

"Dependenta de haos incepe in copilarie cand sistemul nervos se adapteaza la o stare de constanta stimulare." zice Dr Nicole LePera. TRE®, Exercitii de eliberare a traumelor si tensiunilor din corp, echilibreaza sistemul nervos atat pe termen scurt, pe durata sesiunii si, in functie de persoana, o ora sau o zi dupa, cat si pe termen lung.

Ce inseamna asta?👀

Sistemul nostru nervos autonom este partea care percepe schimbari in mediu si transmite diferitor parti ale corpului (inclusiv glandelor hormonale) cand este momentul sa actioneze. El are doua parti: simpatic (se activeaza cand trebuie sa actionam, sa ne protejam, sa supravietuim) si parasimpatic (pentru relaxare, digestie, vindecare), care ar trebui sa fie in echilibru.

Insa, daca sistemul nostru nervos este obisnuit sa fie bombardat cu informatie - daca suntem deseori intr-o stare/in contexte de nesiguranta, agitatie, conflict, tensiune - ramane cu un impuls puternic de a activa partea simpatica mult mai usor chiar si atunci cand nu este cazul. Corpul a primit mesajul ca suntem in pericol si ca trebuie sa supravietuim. Astfel, odihna este superficiala si glandele hormonale vor secreta hormonii corespunzatori pentru a ne putea apara: adrenalina si cortisol (cunsoscut si ca hormonul stresului). Mai e de mirare ca ne chinuim sa adormim noaptea? Este de ajuns sa ne amintim ca avem maine o intalnire tensionata sau ca am uitat sa trimitem un email si glandele endocrine ne bombardeaza cu hormoni pentru a rezolva aceasta problema "vitala".

Daca suntem, din obisnuinta sau doar in ultima perioada, mai apatici, dezinteresati, lipsiti de motivatie si de energie, partea parasimpatica a sistemul nostru nervos este cea care este prea activa. Nu avem imboldul interior de a actiona,si este posibil ca si acesta sa fie tot un tipar de supravietuire, cunoscut ca freeze - inghetul.🗻

Practicand TRE®, 6-8 sesiuni cu un facilitator certificat si apoi pe cont propriu 1-3 ori pe saptamana (dureaza 30-45min in total) pe parcursul catorva luni vom observa schimbari in tonus pe termen lung, nu doar cateva ore dupa ce practicam. Vom fi mai energizati, prezenti, cu chef de viata SAU daca suntem agitati, devenim mai calmi, capabili de a actiona si rationa creativ in situatii "criza", deoarece in timp cele doua parti ale sistemului nostru nervos autonom se armonizeaza, revenind la o buna functionare.

Ce este minunat la aceasta reglare, pe langa faptul ca duce la o stare de sanatate mai buna si creste capacitatea de a comunica cu noi insine si ceilalti cu mai multa claritate, este naturalatea acestui proces. TRE® este in esenta sa o modalitate de a activa un mecanism de tremur/vibratie = modul natural al corpului de a elibera blocajele, traumele, stresul si a se relaxa profund. Mintea doar observa senzatiile care apar in corp ca urmare a tremurului. Nu avem nimic de facut decat sa ne intoarcem atentia asupra corpului prin respiratie. In timp, transformarile din viata noastra apar organic, fara sa fortam, sa folosim liste, puterea mintii, cursuri de dezvoltare personala, manipulare a propriilor energii, procesare. Nimic din toate astea; ca facilitatori noi doar te invatam sa iti lasi corpul sa faca ceea ce el deja stie, sa elibereze stresul si traumele acumulate. Dupa acele prime cateva sedinte esti tu cu tine, relaxat pe o saltea intr-un mediu familiar si confortabil, avand incredere in intelepciunea corpului tau si permitandu-i sa te aduca la o stare de armonie, sanatate, echilibru interior. Nu e minunat? 

Daca vrei sa experimentezi aceasta modalitate de armonizare, TRE®, inscrie-te la o sesiune individuala, completand chestionarul acesta. Te voi contacta pentru a stabili impreuna ora si ziua primei intalniri.