Pe parcursul călătoriei noastre prin viață trecem prin etape în care simțim că traseul nostru nu mai depinde de noi. Fie că am aplicat la un job, trebuie să așteptăm hotărârea altcuiva ori suntem într-o perioadă de instabilitate națională sau internațională, în acel punct soarta noastră nu pare să fie în propriile mâini.
Faimoaisele citate ce au ajuns marfă ieftină de Facebook *Relaxează-te, nimic nu e sub control.* și *Îți poți alege mereu atitudinea față de un eveniment oricare ar fi el.* sunt teorii la care dăm ochii peste cap. Chiar dacă ele nu sunt deloc lipsite de înțelepciune, nici un sfat nu poate valora ceva pentru tine dacă nu simți în el, nu îl experimentezi.
Pentru a ieși de pe căile bătătorite ale stresului, îngrijorării, agitației sau împietririi este important să îți schimbi dinamica în aceste perioade de tensiune. Valoarea relaxării și a asumării capacității de alegere în situații în care ne simțim constrânși stă în potențialul lor de a aduce această schimbare atunci când le conștientizăm profund. Este însă o diferență imensă între conștientizare și repetare mentală - ele nu sunt unul și același lucru. Conștientizarea vine cu eliberare, repetarea ajunge să fie un fel de hipnoză, eficientă poate la început, dar care își pierde din putere cu trecerea timpului.
Atunci când conștientizăm că într-adevăr nici un aspect al vieții noastre nu este controlabil: familia, sănătatea, cariera, planeta - toate sunt caleidoscoape cu mii de parți mișcătoare din care voința noastră este doar una, oricât am munci noi la susținerea acestei iluzii de zmei care își croiesc drumul așa cum vrea mușchiul lor. Eliberarea ce vine când punem jos armele controlului și ne predăm cu încredere și discernământ vieții ne permite să ne bucurăm de surprizele ce ne apar în cale în loc să încercăm să le limităm și înghesuim în forme comode sau dorite de noi. A curge cu viață, a ne adapta, a fi flexibili și încrezători că orice noutate apare la orizont va fi într-un fel sau altul în serviciul nostru este un lucru firesc.
Majoritatea copiilor sunt în mod natural așa și aceste atribute ale spiritului lor îi susțin să aibă o capacitate atât de mare de învățare, bucurie și creație. Ele sunt înregistrate în fiecare dintre noi, partea dificilă este a ne aminti, în mijlocul acestei iluzii sociale de manipulare mentală și putere, că mai sunt și alte moduri de a fi, care ne aduc mult mai multă pace și ușurință în experiențele noastre și că avem posibilitatea, dreptul, de a alege să le accesăm oricând.
A simți că ai posibilitatea de a-ți alege atitudinea, percepția față de un eveniment deschide și asta porți în noi care ne aduc o stare de siguranță ce se bazează pe ceva ce nu ne poate fi luat: responsabilitatea asupra alegerilor proprii. Siguranța provenită din contexte exterioare comode, cu care ne-am obișnuit este una invariabil temporară - importantă și utilă, dar temporară. Dacă îmi dau voie să îmi amintesc că am avut momente de bucurie în situații întunecate, de abundență în perioade de sărăcie, de susținere în momente de singurătate pot să încep să văd că starea mea nu depinde de contextul în care mă aflu - răspunde la context, dar nu depinde întrutotul de el.
Noi trăim în stările noastre ca peștii în apă. Dacă alegem să fim în pace, încrezători, creativi și să acționăm din aceste puncte de conștiință, momentele de cumpănă ale vieții devin posibilități pentru potențiale complet noi ale noastre. Evenimentele neașteptate ne împing uneori să ne vedem în altă lumină, să schimbăm traiectoria când nu credeam că putem sau că ne trebuie. E dificil să îți recunoști că e timpul pentru o schimbare din miezul confortului obisnuinței, dar când ești împins spre asta nu e niciodată întâmplător. Presupune că o parte din tine și-a dat acceptul pentru asta și dă-ți voie să descoperi ce înțelepciune, ce împliniri pot aduce aceste experiențe noi, chiar dacă sunt imprevizibile sau dureroase momentan. Alegând să aducem o nouă stare se schimbă dinamica și soluțiile pe care le vedem posibile.
Suntem, colectiv, într-o perioadă de schimbări planetare și cu toții simțim, oricât de mult sau puțin se reflectă ele în viața personală, că lumea nu va mai fi la fel - însă nu avem nici o idee cum va arată ea. Între pandemie, război, tehnologie, inteligență artificială, o piață de muncă și o economie în transformare și problemele personale ale fiecăruia este ușor să te lași pradă disperării, mascată deseori prin amorțire sau agitație constantă.
Pentru a trece cât mai ușor prin toate transformările sociale care se simt deja în aer trebuie să ne responsabilizăm, să ne găsim resursele interioare de a ne conecta la noi potențiale ale noastre. Vremea identității constante apune - nu mai suntem doar o enumerație de 6 roluri pe care le purtăm în spate toată viața, va trebui să fim adaptabili, știind că spiritul noastru, esența noastră indefinibilă, e cea care dă suflu oricărei expresii alegem să experimentăm. Dincolo de măștile și rolurile noastre suntem, fiecare dintre noi, mult mai mult de atât și avem în noi înscrisă capacitatea de a ne bucura de călătoria noastră pe Pământ, oricât de haotică pare sau este acum.
Cu simțul umorului, cu răbdare, lăsându-ne să ieșim din confort și tipare, simțind în propria înțelepciune și în libertatea profundă dinăuntrul nostru, putem traversa aceste mări tulburi ale schimbărilor ce nu au fost niciodată cu adevărat în controlul nostru, dar sunt influențate de felul în care alegem să le trăim, percepem și integrăm.
Să ne primim deci darul de a alege cum percepem evenimentele vieții, de a accepta tranzițiile prin care trecem cu încredere că avem înscris în noi tot ce ne trebuie pentru a le transformă în potențiale de o frumusețe ce trece dincolo de tot ceea ce am experimentat până acum, ca indivizi și ca planetă... Să primim înțelepciunea, intuiția, simțirile ce ne ghidează către crearea de noi aspecte și experiențe grațioase, împlinitoare… Să fim Oameni conștienți de propriile limitări dar și de vastele comori dinăuntrul nostru ce așteaptă de mult să le deschidem.
Avem cu toții o parte importantă de jucat în vremurile în care ne-am născut. Să ne aducem lumina conștiinței, să ne încredem în ea și să îi permitem să ne dezvăluie necunoscutul vieții cu tot ce cuprinde el. Astfel, cunoașterea acestor noi domenii ale propriului suflet ne va împlini și îmbogăți personal și colectiv dincolo de ceea ce credeam înainte că ar fi posibil si imposibil.